Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Social Resursförvaltning

Verksamhetsområde Integration

Verksamhetsområdet Integration ger nyanlända ett första stöd i att bli orienterade och komma in i det svenska samhället. Exempel på insatser vi ansvarar för är boende för ensamkommande barn och unga, kurser om hur det svenska samhället fungerar och kontakt med flyktingguider och vi hanterar försörjningsstöd enligt Socialtjänstlagen (SoL).

I Integration ingår: Boende för ensamkommande barn och unga, Etableringsenheten, Integrationscentrum Göteborg, Flyktingguide, Flyktingadministration och Migration och återvandring.

Vi ger nyanlända stöd i att komma in i det svenska samhället genom bland annat:

  • stöd i individ- och familjeärenden
  • ekonomiskt bistånd till vuxna och barnfamiljer som blir anvisade till Göteborg
  • praktisk bosättning och mottagande av anvisade och kvotflyktingar
  • kurser om hur det svenska samhället fungerar.
  • Övriga integrationsinsatser ex flyktingguide och vägvisaren

Integrationscentrum

Några av aktiviteterna, till exempel Informationskontor på flera språk och Språkvän/Flyktingguide, organiseras av Integrationscentrum. Integrationscentrum Göteborg är en mötesplats för nyanlända, andra invandrare och svenskar.

Integrationscentrum är medlemmar i Centrum för Global Migrations externa referensgrupp. Läs mer om deras aktiviteter här.

Flyktingmottagande i Göteborgs Stad

Här samlar vi information om hur Göteborgs Stad tar emot nyanlända och ensamkommande flyktingbarn.

Boende för ensamkommande barn och unga

De som är under 18 år och har kommit till Sverige utan föräldrar eller annan laglig vuxen företrädare, räknas som ensamkommande asylsökande barn. Det kan även vara de som av någon anledning har blivit ensam efter att ha kommit hit.

Etableringsenheten

Det är Etableringsenheten som ger stöd för nyanlända under etablering. Vi vänder oss till den som är nyanländ flykting i Göteborg, har fått uppehållstillstånd inom de senaste två åren och deltar i etablering genom Arbetsförmedlingen. Vi ser till att du får det stöd som du är berättigad till när det gäller individ- och familjeärenden. Vi ger också information, råd och stöd till andra verksamheter som arbetar med flyktingmottagande.

Introduktion för nya svenskar

Den som är ny i Sverige kan få hjälp att lättare komma in i det svenska samhället. Göteborgs Stad kan till exempel hjälpa dig att träffa nya människor och lära dig mer om det svenska språket, sjukvården och skolan.

Kontakta oss

Verksamhetschef Integration
Social Resursförvaltning
Gårdavägen 2
Box 6131
400 60 Göteborg.
Tel 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Sidansvarig: Andrea Spehar|Sidan uppdaterades: 2018-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?